فهرست مطالب
مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 66 (امرداد و شهریور 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/05/21
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 1-9مقدمه
رضایت از روابط جنسی ،موجب گرمی روابط زناشویی ، سرزندگی و نشاط همسران می شود، از اختلالاتی که با آن مرتبط هستند، پیشگیری می کند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش سکس تراپی بر کاهش دلزدگی زناشویی و افزایش کیفیت زناشویی پرستاران زن متاهل 25-40 ساله شاغل در بیمارستانهای شهر همدان انجام شد.
روش کاراین پژوهش به روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش همه پرستاران زن 25-40 ساله شاغل در بیمارستان های شهر همدان در سال 1398 که تعداد آنان 160 نفر، روش نمونه گیری نمونه برابر جامعه بود. از بین پرستارانی که در پیش آزمون دلزدگی زناشویی(CBM) نمره بالا و کیفیت زندگی زناشویی (RDAS)نمره پایینی کسب کرده بودند (97 نفر)، 32نفر بصورت تصادفی انتخاب در دو گروه (گروه مداخله و گروه گواه) بصورت تصادفی جایگزین شدند. گروه مداخله آموزش سکس تراپی، براساس پکیج آموزش سکس تراپی مسترز و جانسون(Masters and Johnson) 2012 به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند و افراد گروه گواه مداخله ای دریافت نکردند. پس از اتمام جلسات آموزشی از هر دو گروه پس آزمون بعمل آمد. داده ها با آزمون تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته هانتایج نشان داد در مراحل پیش آزمون و پس آزمون بین گروه های مداخله و گواه در دلزدگی زناشویی(01/33=F ،001/0>P) و کیفیت زناشویی (33/68=F ،001/0>P). تفاوت معنی داری وجود داشت. به عبارت دیگر آموزش سکس تراپی موجب کاهش دلزدگی زناشویی و افزایش کیفیت زناشویی می شود.
نتیجه گیرینتایج پژوهش بیانگر تاثیر آموزش سکس تراپی بر کاهش دلزدگی زناشویی و افزایش کیفیت زناشویی بود. توصیه می گردد مشاوران و درمانگران خانواده از این شیوه درمانی در مراکز مشاوره و کلاس های آموزش خانواده جهت حل مشکلات زناشویی زوجها بهره ببرند.
کلیدواژگان: دلزدگی زناشویی، کیفیت زناشویی، سکس تراپی -
صفحات 10-21مقدمه
سلامت و بهبود بیماران درگرو ارایه مراقبت با کیفیت مناسب است. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت مراقبت های پرستاری از دیدگاه سالمندان تحت همودیالیز در مراکز آموزشی_درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1397 انجام شد.
روش کارپژوهش حاضر، مطالعه مقطعی از نوع همبستگی - توصیفی می باشد. نمونه های پژوهش شامل 170 نفر از سالمندان تحت همودیالیز در مراکز اموزشی- درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران بودند که پس از اخذ رضایت نامه کتبی آگاهانه، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های مشتمل بر: فرم کوتاه آزمون شناختی AMT ، فرم مشخصات جمعیت شناختی، و پرسشنامه کیفیت مراقبت پرستاری (QUALPAC) بود. داده ها به روش آمار توصیفی، استنباطی و با آزمون های آماری تی مستقل و ضریب همبستگیPearson در نرم افزار SPSS نسخه 16 و در سطح معنی داری 05/0≤ Pمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته هادر این مطالعه مدت زمان بیماری 8/78 درصد از سالمندان بیش از یک سال بود. بیش از نیمی از سالمندان (6/67 درصد) اعلام کردند که بیماری جدی همراه دارند. بیشترین فراوانی بیماری جدی همراه در سالمندان تحت همودیالیز در این مطالعه مربوط به بیماری هیپرتانسیون با 60 درصد فراوانی بود. کیفیت مراقبت پرستاری در بعد روانی اجتماعی از دیدگاه 2/61 درصد سالمندان و در بعد ارتباطی از دیدگاه 80 درصد سالمندان مطلوب بدست آمد. در بعد جسمی 8/91 درصد سالمندان کیفیت مراقبت پرستاری را تا حدی مطلوب ارزیابی کردند. به طور کلی 1/64 درصد سالمندان کیفیت مراقبت پرستاری را تا حدی مطلوب ارزیابی کردند و هیچکدام آن را نامطلوب ندانستند.
نتیجه گیریبراساس یافته های تحقیق حاضر، که کیفیت مراقبت های پرستاری در بیماران سالمند تحت همودیالیز تا حدی مطلوب بوده است، و با وضعیت مطلوب و استاندارد فاصله دارد، لازم است سیاست گذاران نظام سلامت و مدیران پرستاری بر بهبود کیفیت مراقبت های پرستاری تا سطح مطلوب در این گروه از بیماران آسیب پذیر تمرکز بیشتر نمایند.
کلیدواژگان: سالمندی، همو دیالیز، کیفیت مراقبت پرستاری -
صفحات 22-36مقدمه
شکستگی به خصوص شکستگی لگن از حوادث شایع در دوران سالمندی می باشد که منجر به ناتوانی ها، از دست دادن استقلال عملکردی در فعالیتهای روزمره زندگی و وابستگی بیمار به مراقبین خانوادگی و بویژه زنان مراقبت کننده می شود. از آنجا که کیفیت زندگی مرتبط با مراقبت مراقبین از مولفه های تاثیر گذار و تضمین کننده مراقبت با کیفیت بالا در سالمندان محسوب می شود، مطالعه حاضر با هدف تعیین کیفیت زندگی مرتبط با مراقبت در زنان مراقبت کننده از سالمندان مبتلا به شکستگی لگن مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان شفا یحیاییان در سال 1398 انجام شد.
روش کارپژوهش حاضر، مطالعه ای مقطعی (توصیفی) بود که بر روی 175 نفر از زنان مراقبت کننده از سالمندان مبتلا به شکستگی لگن، با نمونه گیری به روش مستمر، در فاصله زمانی سه ماه (مرداد 1398 لغایت مهر 1398) انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل: فرم مشخصات فردی زنان مراقب و سالمند، پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با مراقبت (7 گویه ای به انظمام یک مقیاس دیداری ده درجه ای سنجش شادی) بود. در نهایت داده ها با آمار توصیفی و آزمون کروسکال والیس، آزمون من ویتنی، آنالیز واریانس، ضریب همبستگی پیرسن و آزمون تعقیبی توکی در نرم افزار SPSS نسخه 16 در سطح معناداری P≤ 0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته هاطبق نتایج این مطالعه میانگین سنی زنان مورد پژوهش 11.70944.0± سال بود. میانگین نمره کیفیت زندگی مرتبط با مراقبت در بین زنان مورد پژوهش 62/32±38/53 بود که نشان دهنده کیفیت زندگی مرتبط با مراقبت در سطح پایین می باشد. میانگین نمره شادی از کیفیت زندگی مرتبط با مراقبت در بین زنان مورد پژوهش 57/2±77/5 بود که نشان دهنده شادی در سطح پایین می باشد. برخی مشخصات فردی زنان مراقب بمانند نسبت مراقب با سالمند (001/0p<)، تحصیلات (022/0p=)، وضعیت تاهل (001/0p<)، وضعیت شغلی (033/0p=)، مدت زمان مراقبت از سالمند (001/0p<)، دسترسی به جایگزین برای مراقبت از سالمند (001/0p<)، وضعیت بیمه (001/0p<) و وضعیت اقتصادی (001/0p<) با کیفیت زندگی مرتبط با مراقبت زنان مراقب ارتباط معنی دار داشت. همچنین بر طبق نتایج رگرسیون خطی نسبت دختر با ضریب استاندارد 503/0 بیشترین اثر را بر کیفیت زندگی مرتبط با مراقبت در مراقبت از سالمندان مبتلا به شکستگی لگن دارد.
نتیجه گیریبر طبق نتایج به دست آمده، کیفیت زندگی مرتبط با مراقبت زنان مراقب در سطح پایین بود. لذا ضروری است از مداخلات آموزشی و حمایتی در راستای ارتقاء کیفیت زندگی مرتبط با مراقبت در این گروه از زنان بهره جست. با توجه به این که اکثر زنان مراقب نقش های متعدد خانوادگی، اقتصادی و اجتماعی داشته و با تنشهای بسیار در مراقبت از سالمند مبتلا به شکستگی لگن مواجه هستند، مستلزم توجه و رفاه بیشتر از سوی مسیولین و برنامه ریزان جامعه می باشند.
کلیدواژگان: کیفیت زندگی مرتبط با مراقبت، زنان مراقبت کننده، سالمندان، شکستگی لگن -
صفحات 37-46مقدمه
هم اکنون دنیا در گذر از سلامتی به سمت بیماری های غیرواگیر می باشد که علت اصلی آنها تغییر در سبک زندگی مردم می باشد.هدف این مطالعه تعیین ارتباط بین وضعیت اجتماعی-اقتصادی محیط زندگی با سبک زندگی مرتبط با سلامت می باشد.
روش کاراین مطالعه بر روی 1000نفر از ساکنین 5 منطقه ی شهر رشت به روش تحلیلی-مقطعی انجام شد.داده ها با استفاده از پرسشنامه ای شامل مشخصات دموگرافیک،پرسشنامه ی بین المللی سلامت رفتاری و پرسشنامه ی برگرفته شده از پرسشنامه ی سرمایه اجتماعی دانشگاه لندن جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS نسخه ی 20 و از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل و رگرسیون خطی استفاده شد.
یافته هابر اساس نتایج مطالعه حاضر، میانگین سنی افراد حاضر در مطالعه (55/15±73/43) سال بود. براساس مدل رگرسیون خطی از بین شاخص های محیط زندگی، نارضایتی از امکانات و تسهیلات به عنوان پیش گویی کننده ی فعالیت فیزیکی (008/0>P ،17/0-=B)، استعمال دخانیات (001/0>P ،07/0=B) و مصرف مشروبات الکلی (001/0>P ،08/0 =B) معرفی گردید.
نتیجه گیریمطالعه ی حاضر نشان داد که چگونه شاخص های محیط زندگی نقش مهمی را در شکل گیری سبک زندگی مرتبط با سلامت افراد بازی می کنند. از این رو نیاز به توجه بیشتری به محل های زندگی هم از لحاظ فیزیکی و هم از لحاظ اجتماعی جهت تقویت سبک زندگی سالم احساس می شود.
کلیدواژگان: سبک زندگی مرتبط با سلامت، محیط زندگی، محیط اجتماعی -
صفحات 47-55مقدمه
راهبردهای مقابله مذهبی نقش بسزایی بر کیفیت زندگی افراد دارد. هدف از این مطالعه ارتباط سبک مقابله مذهبی بر کیفیت زندگی در یک زوج نابارور می باشد.
روش کارمطالعه حاضر از نوع مقطعی می باشد که در میان 200 زوج نابارور مراجعه کننده به مرکز ناباروری جهاد دانشگاهی شهر قم در سال 1393 انجام شد. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه 36 سوالی کیفیت زندگی عمومی (SF-36) و پرسشنامه سبک های مقابله مذهبی پارگامنت ( R-Cope) بود. سطح معناداری 05/0 در نظر گرفته شد.
یافته هامقایسه هر یک از ابعاد پرسشنامه کیفیت زندگی بین زنان و همسران آنها نشان داد که در تمامی ابعاد به جز بعد سلامت روانی زنان به طور معناداری پایین تر از همسرانشان هستند. در میان ابعاد سبک های مقابله مذهبی نیز تنها بعد سبک مقابله مثبت بین دو گروه اختلاف معناداری داشت (01/0=p). نتایج تحلیل تک متغیره نشان داد که سبک مقابله منفی و مثبت زنان با کیفیت زندگیشان ارتباط معناداری دارد. سبک مقابله منفی زنان و مردان نیز با کیفیت زندگی مردان ارتباط معناداری داشت. همچنین نتایج تحلیل چند متغیره نشان داد که بین سبک مقابله منفی زنان با کیفیت زندگیشان ارتباط معنادار وجود دارد (001/0>p) در حالیکه بین سبک مقابله مثبت زنان با کیفیت زندگی مردان ارتباط معکوسی (6/0- =β ،04/0=p) وجود دارد. بین سبک مقابله منفی و مثبت مردان نیز با کیفیت زندگیشان ارتباط معنادار وجود داشت که به ترتیب عبارت بودند از (02/0=p) و (002/0=p).
نتیجه گیریبا توجه به نتایج مطالعه حاضر آموزش و تقویت راهبردهای مقابله مذهبی مثبت جهت بهبود کیفیت زندگیشان پیشنهاد میشود.
کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سبک مقابله مذهبی، زوجین نابارور -
صفحات 56-67مقدمه
پرستاران در فرآیند مراقبت از بیمار با مسایل اخلاقی چالش برانگیزی مواجه می شوند و این امر تصمیم گیری را برای آنها سخت می کند. آنان گاهی در شرایطی قرار می گیرند که باید بین دو مصلحت مثل حفظ جان و حقیقت گویی یکی را انتخاب کند. در چنین تناقضاتی آنها رویکردی به نام دروغ مصلحت آمیزرا به کار می گیرند.مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین حساسیت اخلاقی پرستاران در تصمیم گیری با استفاده از دروغ مصلحت آمیز در مراقبت از بیماران صورت گرفت.
روش کاراین مطالعه مقطعی به صورت توصیفی-تحلیلی در سال 1397 در تهران انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی، 300 پرستار در پژوهش شرکت کردند. داده ها از طریق سه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه حساسیت اخلاقی در تصمیم گیری لاتزن و پرسشنامه دروغ مصلحت آمیز جمع آوری شدند. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و از طریق آزمون های کولموگروف-اسمیرنوف، اسپیرمن، کروسکال والیس، آزمون تی و من ویتنی در سطح معناداری کمتر از 05/0 انجام شد.
یافته هامیانگین سنی پرستاران شرکت کننده در پژوهش 14/6± 35 سال و اکثرا خانم (4/60%) و متاهل (64%) بودند. میانگین نمره استفاده از دروغ مصلحت آمیز در مراقبت از بیمار 61/7± 62 و میانگین نمره حساسیت اخلاقی پرستار در تصمیم گیری برابر با 6/5±171 (مطلوب) به دست آمد. از نظر آماری ارتباط معکوس اما معناداری بین استفاده از دروغ مصلحت آمیز در مراقبت از بیماران و حساسیت اخلاقی در تصمیم گیری دیده شد (023/.>p) (68/.- =r).
نتیجه گیریاز آنجا که پرستاران در امر مراقبت از بیمار با موقعیت های جدی برخورد می کنند که نیاز به توانایی های اخلاقی در تصمیم گیری و عملکرد مناسب دارد، لازم است نسبت به مسایل اخلاقی مربوط به حرفه ی خود حساس و آشنا باشند.
کلیدواژگان: دروغ مصلحت آمیز، حساسیت اخلاقی، مراقبت، حقیقت گوئی، پرستار -
صفحات 68-76مقدمه
داروهای بدون نسخه آن دسته از داروها هستند که بدون نسخه پزشک، دردسترس بیماران میباشند. شایعترین علت خطا در استفاده از دارو، مصرف آن بدون نسخه و دستور پزشک است. تکنسین دارویی یکی از ارایهدهندگان خدمات درمانی است که در داروخانه و تحت نظارت مستقیم یک دکتر داروساز فعالیت میکند. نظر به اهمیت فعالیت تکنسینهای دارویی و تاثیری که میتوانند بر سلامتی افراد جامعه بگذارند، در این مطالعه دانش، نگرش و عملکرد ایشان درخصوص داروهای بدون نسخه مورد ارزیابی قرار گرفت.
روش کارمطالعهی حاضر، یک پژوهش توصیفی مقطعی است که در سال 1398 در شهر تهران و با استفاده از یک پرسشنامه ساختار یافته به عنوان ابزار جمع آوری دادهها، انجام شد. پس از ورود دادهها به نرم افزار SPSS نسخه 26، از بررسیهای آمار توصیفی جهت توصیف و از آزمون Chi-Square برای استنباط و تحلیل روابط بین دادهها استفاده شد.
یافتههاپس از تحلیل دادهها مشخص شد، هر چه سابقه افراد به عنوان تکنسین دارویی و مدرک تحصیلی ایشان پایین تر بود، بیان داشتند که اطلاعات بیشتری درخصوص داروهای بدون نسخه دارند. همچنین بین سابقه کار ، گذراندن دوره تکنسین دارویی و میزان تحصیلات با ارجاع بیماران به مسیول فنی داروخانه رابطه معنادار وجود داشت.
نتیجه گیریبه منظور کاهش خطاهای دارویی ناشی از اشتباهات تکنسینهای دارویی و افزایش سطح سلامت جامعه، ایجاد ساختار آموزشی مدون و متمرکز برای آموزش و سنجش دانش، نگرش و عملکرد تکنسین های دارویی ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژگان: داروخانه، تکنسین دارویی، داروهای بدون نسخه -
صفحات 77-85مقدمه
رسیدن به رضایت از زندگی و زندگی کامل در روان شناسی مثبت گرا به عنوان هدف نهایی مداخلات روانی در نظر گرفته شده است. رضایت از زندگی منعکس کننده احساس و نظر کلی افراد یک جامعه نسبت به دنیایی است که در آن زندگی می کنند. رضایت از زندگی یکی از پیش بینی کننده های سلامت روانی است. هدف از این مطالعه تدوین و اثر بخشی برنامه مداخلاتی مثبت گرا بر ارتقای رضایت از زندگی زنان است.
روش کاردر این مطالعه طرح ترکیبی متوالی سه مرحله ای بوده است. با توجه به جمعیت 9682 نفری زنان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی تهران و جدول نمونه گیری کرچی و مورگان (1970)، تعداد 318 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شده است. دربخش کیفی نیز از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. جهت جمع آوری اطلاعات در بخش کمی از فرم کوتاه پرسشنامه ارزش های فعال در عمل (VIA-72)، پرسشنامه رضایت از زندگی (SWLS)، در بخش کیفی از مصاحبه نیمه سا ختار یافته ای با چارچوب نظری روان شناسی مثبت گرا استفاده شده است به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کمی از روش های همبستگی و تحلیل الگوی معادلات ساختاری، در بخش کیفی از تحلیل اطلاعات حاصل از مصاحبه ها استفاده شد.
یافته هانتایج این پژوهش نشان داد که همه شش فضیلت با مقیاس رضایت از زندگی رابطه مثبت معنادار دارد(انسانیت= 0.176، خرد= 0.37، تعالی= 0.413، شجاعت= 0.346، اعتدال= 0.304، عدالت= 0.266) به علاوه نتایج حاکی از آنند که آموزه های مولفه های توانمندی منش(برنامه مداخلاتی مثب گرا) به صورت مستقیم با رضایت از زندگی رابطه دارند. رابطه مستقیمی نیز میان آموزش این مولفه ها بر افزایش رضایت از زندگی مشاهده شده است (F=183.4, p=0.001). همچنین تدوین برنامه مداخلاتی مثبت گرا در نمونه ایرانی، کاملا با الگوی مطرح شده توسط سلیگمن مطابقت دارد.
نتیجه گیرینتایج حاکی از آنند که آموزه های مولفه های توانمندی - منش به صورت مستقیم بارضایت از زندگی رابطه دارند. رابطه مستقیمی نیز میان آموزش این مولفه ها بر افزایش رضایت از زندگی مشاهده شده است. همچنین تدوین برنامه مداخلاتی مثبت گرا در نمونه ایرانی،کاملا با الگوی مطرح شده توسط سلیگمن مطابقت دارد. در پایان.بر مبنای نتایج بخش کمی و کیفی پژوهش حاضر، برنامه مداخلاتی مثبت گرا منجر به ارتقاء رضایت از زندگی زنان شاغل گردید. از نتایج این پژوهش به صورت اختصاصی می توان در طراحی برنامه مداخلاتی مثبت گرا در جهت افزایش رضایت از زندگی افراد استفاده کرد.
کلیدواژگان: رضایت از زندگی، برنامه مداخلاتی مثبت گرا، زنان شاغل -
صفحات 86-96مقدمه
بررسی مشکلات خواب و تعارض کار-خانواده در میان پرستاران به دلیل حجم کاری و کار به صورت شیفتی، از اهمیت ویژهای برخوردار است. هدف این مطالعه تعیین ارتباط تعارض کار-خانواده با کیفیت خواب در پرستاران شاغل در بخشهای ویژه بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی شهر یزد در سال 97 است.
روش کاراین پژوهش، یک پژوهش توصیفی همبستگی می باشد که در سال 1398 انجام شد. پژوهش بر روی 175 پرستار شاغل در بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی شهر یزد که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، کیفیت خواب و تعارض کار و خانواده بود. دادههای جمع آوری شده توسط آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایجیافته ها نشان داد که نمره کل تعارض (11.11±47.57) بالاتر از حد متوسط می باشد و تعارض کار- خانواده از نظر زمان بیشترین میانگین (3.11±9.24) را داشت. همچنین نتایج نشان داد که اکثریت (6/56 %) پرستاران از نظر کیفیت خواب ضعیف بودند و در ابعاد اختلال خواب (77.1%)، تاخیر در به خواب رفتن (41.1%) و کیفیت ذهنی خواب (58.9%) به طور متوسط مشکل داشتند. همچنین آزمون آماری پیرسون نشان داد که بین میانگین نمره کیفیت خواب و نمره تعارض کار و خانواده پرستاران ارتباط معکوس و معنی داری وجود دارد (02/0-=r، 000/0=P) .
نتیجه گیرینتایج این مطالعه نشان داد که تعارض کار- خانواده منجر به کیفیت خواب ضعیف در پرستاران می شود. مدیران بیمارستان باید از این عوامل استرس زا آگاه باشند و با برنامه ریزی صحیح در این زمینه، سلامت پرستاران را ارتقا دهند.
کلیدواژگان: تعارض کار-خانواده، کیفیت خواب، پرستاران، بخش مراقبت ویژه -
صفحات 97-109مقدمه
اعضای تیم پزشکی و بخصوص پرستاران مراقبت های ویژه به دلیل فشارکاری زیاد و فرصت استراحت کمتر بیشترین تجربه تنش را دارند. سطح بالای استرس اثر سوء بر کیفیت خواب آنان دارد. این مطالعه با هدف کیفیت خواب پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد.
روش کاراین پژوهش یک مطالعه توصیفی- همبستگی بوده است که بر روی 180 نفر از پرستاران بخش های ویژه بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1394 که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند، انجام گرفت. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه مشخصات اطلاعات فردی و شغلی و پرسشنامه کیفیت خواب پیتسبرگ جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی (برای متغیرهای کمی و کیفی به ترتیب از میانگین ± انحراف معیار و جداول فراوانی مطلق و نسبی) و آمار استنباطی (کای اسکویر، آزمون تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه One-Way ANOVA))، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون لجستیک) و بوسیله ی نرم افزار SPSS نسخه 18 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
یافتههانتایج مطالعه نشان داد، 38 درصد از افراد وضعیت خواب مناسب و 7/61 درصد افراد وضعیت خواب نامناسب داشته اند. مدل رگرسیون لجستیک نیز نشان داد که شیفت در گردش عاملی جهت داشتن کیفیت خواب پایین به صورت مستقل از سایر متغیر ها می باشد (005/0=p). همچنین نتایج مطالعه نشان داد که ارتباطی بین متغیرهایی نظیر جنسیت (096/0=p، سن (764/0=p) ، وضعیت تاهل (585/0=p)، سابقه کاری (708/0=p)، سمت شغلی (099/0=p)، تعداد شیفت شب (276/0=p)، ساعت اضافه کاری (060/0=p) و محل خدمت (151/0=p) با کیفیت خواب پرستاران دیده نشد.
نتیجه گیریبا توجه به به یافته های این تحقیق ضروری است برای افزایش کیفیت خواب برنامه ریزی مناسب صورت پذیرد. لذا توجه به محیط های کاری پرستاران و کیفیت زندگی کاری این قشر حایز اهمیت می باشد.
کلیدواژگان: کیفیت خواب، خواب واقعی، پرستار، بخش مراقبت های ویژه
-
Pages 1-9Introduction
Satisfaction with sexual intercourse causes warmth of marital relations, vitality and vitality of spouses, preventing the disorders associated with it. The purpose of this study was to determine the effectiveness of sex therapy training on reducing marital burnout and increasing marital quality of married female nurses aged 25-40 years working in hospitals of Hamadan.
MethodsThis study was a quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of the study was all female nurses aged 25-40 years working in hospitals of Hamadan city in 1398, 160 of whom were the sample of the study. Of the nurses who scored high on the Couple Burnout Measure (CBM) and Revised Dyadic Adjustment Scale (RDAS) scores (n = 97), 32 were randomly selected into two groups (intervention group and control group). The intervention group received sex education based on the Masters and Johnson 2012 Sex Therapy Package for 8 sessions of 90 minutes and the control group did not receive any intervention. At the end of training sessions, both groups received post-test. Data were analyzed by analysis of covariance.
ResultsThe results showed that in the pre-test and post-test stages, there was a significant difference between the intervention and control groups in marital burnout (F = 33.01, P <0.001) and marital quality (F = 68.33, P <0.001). ). There was a significant difference. In other words, sex therapy training reduces marital burnout and enhances marital quality.
ConclusionThe results of this study showed the effect of sex therapy training on reducing marital burnout and increasing marital quality. It is recommended that family therapists and counselors use this treatment in counseling centers and family education classes to resolve coupleschr('39') marital problems.
Keywords: Marital Burnout, Marital Quality, Sex Therapy -
Pages 10-21Background
The Patientchr('39')s health and improvement depends on the quality of nursing care. The purpose of this study was to determine and evaluate the quality of nursing care from the perspective of the elderly undergoing hemodialysis in educational-therapeutic centers affiliated to Iran University of Medical Sciences that done in 2018.
Methodsthis cross-sectional descriptive study, conducted on 170 elderly people who were undergoing hemodialysis in educational centers affiliated to Iran University of Medical Sciences. Sampling method was questionnaire completion by interview. Data collection tools was included demographic information form, AMT questionnaire, and nursing care quality questionnaire (QUALPAC). For data analysis, Descriptive and inferential statistics including Pearson correlation coefficient, independent t-test were used for data analysis. p≤0.05
ResultsIn this study, the disease duration was 78.8% of the elderly over one year. More than half of the elderly (67.6%) reported having a serious illness. The highest prevalence of serious comorbidities in the elderly under hemodialysis in this study was related to hypertension with 60% frequency. The The quality of nursing care from the perspective of the elderly was 61/2 in the psychosocial dimension and was 80% in the communication dimension which is desirable and quality of nursing care was 91/8% in physical dimension which is somewhat desirable. Generally the quality of nursing care was 64/1% of the elderly which is somewhat desirable.
ConclusionBased on the findings of the present study, the quality of nursing care in hemodialysis elderly patients was somewhat favorable and far from optimal and standard status. Health and Nursing managers focus on improving the quality of nursing care to the optimal level in this group of vulnerable patients.
Keywords: hemodialysis, quality of nursing care, elderly patients -
Pages 22-36Background
Fractures, especially Hip fractures, are common events in old age that lead to disabilities, loss of functional independence in activity of daily living and patient dependence on family Caregivers, especially family Caregivers. Since the Care-Related Quality of Life of Caregivers is one of the influential and guaranteeing components of Quality of care high in the Older adults, The aim of this study was to determine Care-Related Quality of Life of Hip Fracture Older adults female Caregivers’ attending to the Clinics of Shafa Yahyaeian Hospital, 2019.
MethodThis descriptive cross-sectional study was conducted on 175 Hip Fracture Older adults female Caregivers. The patients were selected via convenience sampling. The sampling took three months (August to October 2019). Data were collected using a questionnaire including demographic data of female caregivers’ and Older adult, Care-related Quality of Life (CarerQol) (Care-related Quality of Life-7 Dimensions and Care-related Quality of Life - visual analogue scale). The data were analyzed by descriptive and inferential statistics in SPSS software version 16 at the significant level of p≤0.05.
ResultsThe results showed that the mean age of the female was 44.0 (SD = 11.709). The mean score of Care-related Quality of Life among the female was 53.38 (SD = 32.62) that represents low level of Care-related Quality of Life. The mean happy score of Care-related Quality of Life among the female was 5.77 (SD = 2.57) that represents low level of happy. Some personal characteristics of female Caregiver such as ratio with the Older adult (p <0.001), education level (p = 0.022), marital status (p <0.001), job status (p = 0.033), period of time Older adult care (p <0.001), access to alternative for the Older adult care (p <0.001), insurance coverage status (p <0.001) and economic status (p <0.001) were significantly correlated with Care-Related Quality of Life of Older adults female Caregivers.
ConclusionAccording to the results, Care-Related Quality of Life of female caregiver was low level. Therefore, it is necessary to use educational and supportive interventions to improve the Care-Related Quality of Life in this group of female. Considering that Most female caregiver have multiple family, economic, and social roles and they facing many stresses in the care of hip fracture Older adult, require more attention and prosperity from community planners and officials.
Keywords: Care-Related Quality of Life, Female Caregivers, Older adults, Hip Fracture -
Pages 37-46Introduction
The world is now in the process of passing on health to Non-communicable diseases, is a major cause of changes in the lifestyle of people. The purpose of this study was to identify the relationship between socio-economic status of living environment and health related lifestyle.
MethodsThis study was performed on 1000 residents of 55 neighborhoods of Rasht by analytical cross-sectional method. Data were collected using a questionnaire including demographic characteristics, International Behavioral Health Questionnaire and a questionnaire from the British General Household Survey (GHS) Social Capital questionnaire. Data analysis using descriptive statistics indexes and Statistical tests Pearson correlation coefficient, independent t-test and linear regression.
ResultsAccording to the results of the present study, the average age of the samples were (43.73 ± 15.55). According to the linear regression model among environmental indicators, dissatisfaction with facilities were introduced as a predictor of physical activity (B=-0/17، P<0.001), smoking (B=0/07، P<0.001) and alcohol consumption (B= 0/08، P <0.001).
ConclusionsThe current study shows living environmental indicators play a significant role in health related lifestyle among people. Hence, there is a need for more attention to both physical and social aspects of living places to strengthen healthy lifestyle of people.
Keywords: health-related life style, living Environment, social Environment -
Pages 47-55Introduction
Religious coping, contributed to the quality of life of individuals. The aim of this study was the relation between religious coping styles of each of the parties of the infertile couple to each other’s quality of life.
MethodsA cross-sectional study was among 200 couples who referred to the infertility center of the Qom University of medical sciences. The data collection tool was demographics questionnaire, general quality of life questionnaire (SF-36) and questionnaire of the religious coping styles Pargament (R-Cope). Significance level was considered at 0.05.
ResultsCompare each dimension of quality of life questionnaire showed that in all aspects except for the mental health the women is significantly lower than their wives. Among the aspects of religious coping styles just the after positive coping style between two groups was significant. Univariate analysis showed that the positive and negative coping style of the women is significantly associated with their quality of life. Negative coping styles of men and women were also significantly associated with quality of life of men. The results of multivariate analysis showed that negative coping style of the women was significantly related to their quality of life. While there is an inverse relationship between the quality of life’s men and the positive coping style of the women.
ConclusionRegarding the results of the present study education and improving positive religious coping strategies was offered to improve the quality of life.
Keywords: Quality of life, Religious coping, Infertile couples -
Pages 56-67Background
Nurses encounter challenging ethical issues in practice that can make decision making tough for them. Sometimes they are placed in a situation to choose one between the two interests of truth and life. Such dilemmas cause human developed and applied white lies.
AimsThe present study aimed to investigate the relationship between use of white lies in patient care and moral sensitivity in the decision making process among nurses.
MethodsThis descriptive study was a cross-sectional one conducted in 2018 in Tehran (Iran). 300 nurses were recruited as the research sample using stratified random sampling method. Data were extracted from the sample questionnaires of demographic data, Lutzen moral sensitivity for decision making and white lie. Descriptive statistics and inferential statistical methods including Kolmogorov-Smirnov test, Spearman correlation coefficient, Kruskal-Wallis test, t-test and Mann Whitney U test were used. P<0.05 represented as significant level.
ResultMean age of the participants was 35±6.14 years, and the majority were female (60.4%) and married (64%). Mean score of use of white lie in patient care was 62±7.61 and the mean score of the moral sensivity of nurses was estimated at 171±5.6 (favorable). A significant correlation was observed between the use of white lie in patient care and moral sensivity (P<0.023)(r= -0.68).
ConclusionIn view of the fact that nurses deal with serious situations in patient care that call for adequate ethical abilities for decision-making as well as good performance, it is necessary for them to be familiar with and sensitive to ethical issues related to their profession.
Keywords: Moral sensitivity, white lie, truth telling, nurse -
Pages 68-76Objectives
Over-The-Counter (OTC) drugs, those that are available to patients without a prescription, generally sold by pharmacy technicians. The most common cause of drug errors is over-the-counter medications. A pharmaceutical technician is a provider of medical services that operates in a pharmacy under the direct supervision of a pharmacist. Due to the importance of the activities of pharmaceutical technicians and the impact they can have on the health of people in the community, in this study, their knowledge, attitudes and performance regarding over-the-counter drugs were evaluated.
MethodsKAP of pharmacy technicians about OTC drugs was evaluated by a Structured questionnaire.. Data were analyzed using IBM SPSS Statics version 26 by Chi-Square test and Pearson correlation coefficients.
ResultsAfter analyzing the data, it was found that the lower their experience as a pharmacy technician and their qualification, they stated that they had more information about OTC drugs. Also, there was a significant relationship between work experience, passing the course of pharmaceutical technician and the level of education by referring patients to the pharmacy technician.
ConclusionIn order to reduce drug errors caused by the mistakes of pharmacy technicians and increase the level of health of the community, it is necessary to create a codified and centralized educational structure for teaching and measuring knowledge, attitudes and performance of pharmacy technicians.
Keywords: Over-The-Counter, OTC, Pharmacy, pharmacy technician -
Pages 77-85Introduction
Achieving full life satisfaction in positive psychology is considered to be the ultimate goal of psychological interventions. Life satisfaction reflects the general feeling of a community towards the world they live in. Life satisfaction is one of predictors of mental health. The purpose of this study is to evaluate the formulation and effectiveness of positive intervention program on promotion of life satisfaction in women.
MethodsThis study was a three-stage consecutive hybrid design, based on the Kerchi and morganas (1970) sampling table, out of 9682 women employed at Tehran University of Medical Sciences, 318 individuals were selected by cluster sampling method. Purposeful sampling was used in the qualitative section. Dates gathering in the quantitative section was done by the employment of values in action questionnaire (VIA-72) and the life satisfaction questioner (SWLS). In the qualitative part we used the semi-structured interviews with the theoretical framework of positive psychology. In order to analyze the data in the quantitative part we used the correlation and Structural equation modeling method and in the qualitative part, the data from the interviews were analyzed.
ResultsThe results showed that all the six virtues had a direct and meaningful positive relationship with the life satisfaction scale.
(Humanity= 176, wisdom=37, transandance=413, courage=346. Temperance=304, justice=266). What’s more, the result suggested that the doctrine of character strength components (positive intervention program) be directly related to life satisfaction. A direct relationship between training these components and an increase in life satisfaction was also observed. (f=183.4, p=0.001) And the formulation of the positive intervention program in the Iranian Sample is totally consistent with Seligman’s proposed model.ConclusionsThe results indicate that the doctrine of character strength components is directly related to life satisfaction. There is also a direct relationship between teaching these components and increased life satisfaction. The formulation of positive intervention program in the Iranian sample is also completely consistent with the model proposed by Seligman. At last, based on the result of the qualitative and quantitative parts of the present, study, positive intervention program led to increased life satisfaction in employed women. The result of this study can specifically be used in designing positive intervention programs to increase life satisfaction in individuals.
Keywords: Life Satisfaction, Character Strengths, Virtues, Working Women -
Pages 86-96Introduction
The study of sleep problems and work-family conflict among nurses is very important due to workload and work shift. The purpose of this study was to investigate the relationship between work-family conflicts and sleep quality in nurses working in special wards of hospitals affiliated to Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd.
MethodsThis is a descriptive correlational study conducted in 2019. This research done on 175 nurses working in hospitals affiliated to Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran, selected by stratified sampling. Data Collection tools were the questionnaire of demographic characteristics, sleep quality and work-family conflict. Collected data were analyzed by descriptive and inferential statistics using SPSS software.
ResultsThe findings showed that the total score of the conflict (47.57 ± 11.11) was higher than the average and time-based work-family conflict had the highest average (9.24 ± 3.11). The results also showed that the majority of nurses (56.6%) had generally poor sleep quality and in the dimensions of sleep disorder (77.1%), delayed sleep (41.1%), and sleep mental quality (58.9%) had on average. Also, Pearson statistical test showed that there is a significant and inverse relationship between the mean of sleep quality score and work-family conflict score of nurses.
(r=-0.02, P = 0.000).ConclusionThe results of this study showed that work-family conflict leads to poor sleep quality in nurses. Hospital managers should be aware these stressors and with the proper planning in this regars, they will improve the health of nurses.
Keywords: Work-Family Conflict, Sleep Quality, Nurses, Critical Care Unit -
Pages 97-109Background
The members of a medical team especially critical care nurses experience the most level of tension due to work pressure and less rest time. The highest level of stress has an adverse effect on their sleep quality. This study was conducted with the aim of assessing the quality of sleep among nurses in critical care units of educational- therapeutic centers of Mazandaran University of Medical Sciences.
MethodsThis study was a descriptive –correlational research that was performed on 180 nurses in Intensive Care Units (ICUs) of the hospitals of Mazandaran University of Medical Sciences in 2015 who were selected by stratified random sampling.The data were collected using job and individual information profile questionnaire and Pittsburg s sleep quality questionnaire. Data were analyzed by using descriptive statistics (for quantitative and qualitative variables from mean ± standard deviation and absolute and relative frequency tables respectively) and inferential statistics (Chi-square, independent t-test, One-Way ANOVA, Pearson correlation coefficient and logistic regression) and were analyzed by SPSS software version 18.
FindingsResults show that 38 percent had proper sleep quality and 61.7 percent had improper sleep quality. The logistic regression model also showed that shifts in the factor for having poor sleep quality were independent of other variables.The study results showed that 38 % of nurses had a proper sleep quality and 61.7 % had a poor sleep quality. The logistic regression model also showed that rotation in shifts is a factor for having low sleep quality independently of other variables (p = 0.005). The results of the study also showed that there was not observed relationship between variables such as gender (p = 0.096, age (p = 0.764), marital status (p = 0. 585), work experience (p = 0.708), job position P=0.099), the number of night shifts (p = 0.276), service charge time (p = 0.60) and place of work (P = 0.151) with the sleep quality of nurses.
ConclusionGiven the findings of this study it is necessary to proper planning will be conducted to increase the sleep quality. Therefore, it is important to pay attention to the work environment and the quality of work life in the nurses.
Keywords: Sleep Quality, Real Sleep, Nurse, Intensive Care Unit